top of page

meer over
hormonen

 

Bij hormonen denken we vaak gelijk aan geslachtshormonen. Maar we hebben in ons lichaam nog zoveel meer hormonen die van alles voor ons regelen. Hormonen, alsmede neurotransmitters, zijn de chemische boodschappers van je lichaam. Deze worden aangestuurd door omgevingsfactoren. 

 

Hormonen zijn de sleutel tot alles: ons humeur, energieniveau, spijsvertering, gewicht, libido, het tempo van veroudering en zelfs de kans op ziektes zoals diabetes en fibromyalgie. Ze vormen de basis hoe we ons voelen en ons functioneren. Wanneer hormonen in balans zijn, ervaren we een heerlijke flow. Maar gebeurt er als die balans verstoord wordt? 

 

In mijn gratis e-book lees je hoe het werkt en hoe je je hormonen beter in balans kunt krijgen.

 

Wat doen neurotransmitters?

Neurotransmitters spelen een cruciale rol bij het bepalen van hoe we ons voelen omdat ze betrokken zijn bij het reguleren van onze stemming, emoties en algemene mentale toestand. Ze regelen de communicatieprocessen in je lichaam. Of het nu gaat om slapen, opwarmen, de drang naar zoet of hartig eten, seks, lekker in je vel zitten of een prestatie leveren, alles heeft met die hormonale activiteit te maken. 

 

Een aantal belangrijke neurotransmitters zijn: 
 

Dopamine: Speelt een rol bij motivatie, beloning, plezier, motorische controle en aandacht. Concentratie, wilskracht en zelfvertrouwen komen hier ook om de hoek kijken. 

 

Acetylcholine: Speelt een rol in het geheugen en het leervermogen. Daarnaast is het betrokken bij alertheid (reactiesnelheid), creativiteit en aandacht. Verstoringen in de balans van acetylcholine kunnen leiden tot stemmingsstoornissen. 

GABA (gamma-aminoboterzuur): Is de belangrijkste remmende neurotransmitter in het centrale zenuwstelsel. Het helpt bij het verminderen van de activiteit en het kalmeren van de hersenactiviteit. GABA reguleert stressbeheersing, kalmte en het herstelvermogen. 

 

Serotonine: Reguleert stemming, slaap, eetlust en cognitieve functies. Het wordt vaak geassocieerd met gevoelens van geluk en welzijn. Ook veerkracht en een positieve levenshouding hebben met serotonine te maken.  

 

Endorfine: Is het hormoon dat zorgt voor het geluksgevoel. Het heeft als eigenschap dat pijn en stress worden onderdrukt.

DSCF2205.jpg
bottom of page